دوره 9، شماره 1 - ( 5-1390 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 58-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

Norouzi Larki A, Khalkhali Zaviyeh M, Rahimi A, Naimi S, Tabatabaii M. The effect of shoe-heel height on the static and dynamic postural stability in healthy young women. sjsph 2011; 9 (1) :47-58
نوروزی لرکی آویشا، خلخالی زاویه مینو، رحیمی عباس، نعیمی صدیقه سادات، طباطبایی سید مهدی. تاثیر ارتفاع پاشنه ی کفش بر روی ثبات وضعیتی ایستا و پویا در زنان جوان سالم. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1390; 9 (1) :47-58

1- کارشناس ارشد، شعبه بین الملل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
2- دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، minoo_kh@yahoo.com
3- دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
زمینه و هدف: پوشیدن کفش های پاشنه بلند ارتفاع مرکز ثقل را بیشتر کرده و خط ثقل بدن نیز از مرکز سطح اتکا دور می گردد؛ لذا می توان گفت تعادل بدن در معرض خطر قرار خواهد گرفت. در این پژوهش اثر چند ارتفاع پاشنه ی کفش بر روی ثبات ایستا و پویا در افراد جوان مورد بررسی قرارگرفته است.

روش کار: در این مطالعه شبه تجربی به روش اندازه گیری مکرر، در 36 دختر سالم شاخص های ثبات پویا به وسیله دستگاه ثبات سنج بایودکس و ثبات ایستا به وسیله آزمون Clinical Test of Sensory Interaction and Balance تغییر یافته ارزیابی شد. اندازه گیری ها به طور تصادفی در چهار وضعیت پابرهنه و پوشیدن کفش های پاشنه 3، 5 و 7 سانتیمتری انجام گرفت.

نتایج: میانگین شاخص ثبات ایستا در حالت های مختلف آزمون در مقایسه هر سه وضعیت کفشی با وضعیت پابرهنه تفاوت معنی دار آماری داشت و در حالتهای چشم بسته پاشنه 7 سانتی ناپایدارترین بود. از نظر ثبات پویا نیز پاشنه 7 سانتیمتری ناپایدارترین در بین وضعیت های آزمون بود.

نتیجه گیری: نتایج این مطالعه افزایش بی ثباتی با بالارفتن ارتفاع پاشنه را مورد تایید قرار می دهد. در مجموع می توان پاشنه 3 سانتیمتری را به عنوان پاشنه ی بهینه از نظر ثبات در هر دو شرایط ایستا و پویا معرفی نمود.

دریافت: 1389/5/27 | پذیرش: 1389/10/9 | انتشار: 1392/5/18