دوره 4، شماره 1 - ( 1-1385 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 26-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

Koohdani F, Baghdadchi J, Sasani F, Mohammad K, Mehdipour P. Preventive effect of vitamin D3 on lung tumor formation in balb/c mice. sjsph 2006; 4 (1) :19-26
فریبا کوهدانی، جلیل بغدادچی، فرهنگ ساسانی، محمد کاظم، پروین مهدی پور. بررسی اثرات پیشگیری کننده ویتامین D3 در بروز تومورهای ریوی در موش Balb/c. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1385; 4 (1) :19-26

زمینه و هدف: جهت بررسی نقش ویتامین D در مراحل تشکیل و پیشرفت تومورهای ریوی، ناشی از اورتان یک مدل آزمایشی ضایعات ریوی ایجاد شد.

روش کار: در این مطالعه تعداد 30 موش بالبسی (Balb/c) هم خون (inbred) (نر و ماده) 9 -11 هفته ای مورد بررسی قرار گرفتند. آنها به سه گروه تقسیم شدند. به اولین و دومین گروه موش ها به مدت سه روز پشت سرهم و در هر روز یک بار اورتان (600 mg/kg/day) به صورت داخل صفاقی تزریق شد. گروه دوم علاوه به اورتان از زمان اولین تزریق اورتان به مدت چهار هفته 3.5 mg/kg/day ویتامین D3 همراه آب آشامیدنی دریافت نمودند.

نتایج: در گروه سوم هیچ گونه مداخله ای انجام نشد. کلیه موش های باقیمانده 20 هفته پس از شروع مداخله کشته شدند. بافت ریه خارج و از نظر هیستوپاتولوژیک بررسی و در سه گروه هیپرپلازی، آدنوما و آدنوکارسینوما تقسیم بندی شد. تشکیل تومور در گروهی که اورتان دریافت نمودند نسبت به گروه کنترل افزایش معنی دار داشت (p<0.005) در حالی که در گروهی که علاوه بر اورتان ویتامین D نیز دریافت نمودند تومورزایی با گروه کنترل تفاوت معنی داری نداشت.

نتیجه گیری: ویتامین D3 اثر تومورزایی اورتان را کاهش می دهد.

واژه‌های کلیدی: اورتان، سرطان ریه
دریافت: 1383/12/22 | پذیرش: 1384/2/7 | انتشار: 1392/5/20