دوره 4، شماره 3 - ( 3-1385 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 60-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sedaghat M, Dorrani S, Pourshafie M, Saifi M, Ranjbar R. Molecular detection of the pathogenic hlyA gene and antibiotic susceptibility in 100 specimens from patients with cholera. sjsph 2006; 4 (3) :53-60
صداقت منیژه، درانی سلمه سلطان، پورشفیع محمدرضا، سیفی مهناز، رنجبر رضا. ژن بیماریزای hly A و تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی در 100 نمونه بیمار مبتلا به وبا. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1385; 4 (3) :53-60

زمینه و هدف: ویبریوکلرا التور، عامل بیماری وبا همواره باعث مشکلات متعدد اجتماعی و اقتصادی است. لذا بررسی مقاومت در این باکتری نسبت به آنتی بیوتیک های متعدد، همچنین بررسی ژنتیکی عوامل بیماریزای آن در جهت بهبود و سلامت جامعه، موثر و لازم می باشد.

روش کار: ژن hly A به عنوان عامل ایجاد همولیز و سیتولیز سلولی شناخته شده و نقش مهمی در گاستروآنتریت های وبایی دارد. 100 سویه جمع آوری شده از بیماران مبتلا به وبا که از چند شهر مختلف ایران، شامل: تهران، کاشان، کرمانشاه و اهواز بودند، مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از آزمون های بیوشیمیایی سرولوژیک استاندارد، ایزوله ها تعیین هویت گردیدند و با تکنیک واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR)، ژن بیماریزای hly A در سویه های جدا شده مورد بررسی قرار گرفت.

نتایج: 74% از سویه ها، سروتیپ اوگاوا و 13% NON Agglutination (NAG) و 3% اینابا بودند. از نظر الگویی مقاومت آنتی بیوتیکی، تمامی سویه ها به سیپروفلوکسازین، جنتامایسین و داکسی سیکلین حساسیت نشان دادند، در حالی که 74% سویه ها به کوتریموکسازول، 64% به اریترومایسین و 53% به تتراسیکلین مقاوم بودند. همچنین 100% سویه ها از نظر وجود ژن hly A، مثبت بودند در حالی که 95% سویه ها، فنوتیپ همولیز بتا را بر روی بلاد آگار نشان داده و 5% آنها فاقد همولیز بودند.

نتیجه گیری: در این مطالعه توصیفی، با الگوی مقاومتی بالایی از باکتری مواجه شدیم و بر این اساس، تتراسیکلین که تاکنون به عنوان داروی انتخابی جهت درمان وبا پیشنهاد می شد از رده خارج می گردد و با بررسی مولکولی ژن hly A، می توان به شناخت بهتر موارد مشکوک به وبا دست یافت.

واژه‌های کلیدی: وبا، مقاومت آنتی بیوتیکی، ژن hly A
دریافت: 1384/3/2 | پذیرش: 1384/12/3 | انتشار: 1392/5/20