Laighi Ghale Sokhteh M, Kalateh Sadati A, Afrasiabi H, Sadeghieh S. Living in the Rural Areas and Access to Health Services;
Qualitative study of the Rural People in the Fullard County. sjsph 2024; 22 (1) :99-116
URL:
http://sjsph.tums.ac.ir/article-1-6308-fa.html
لایقی قلعه سوخته موسی، کلاته ساداتی احمد، افراسیابی حسین، صادقیه سارا. زندگی در روستا و تجربه دسترسی به خدمات سلامت؛
مطالعهی کیفی روستانشینان بخش فلارد لردگان. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1403; 22 (1) :99-116
URL: http://sjsph.tums.ac.ir/article-1-6308-fa.html
1- ، asadati@yazd.ac.ir
چکیده: (222 مشاهده)
زمینه و هدف: توسعه روستا، در گرو توجه به موضوع سلامت و دسترسی به آن در میان روستائیان میباشد. هدف اصلی این پژوهش واکاوی درک و تجربه دسترسی به خدمات سلامت در میان روستاییان در بخش فلارد لردگان است.
روش کار: روش پژوهش کیفی است که با راهبرد نظریه زمینهای انجام شده است. دادهها به روش مصاحبهی نیمهساختاریافته جمعآوری شد و با 20 نفر به اشباع رسید. دستنوشته دادهها به روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در نهایت یک الگوی زمینهای نیز ارائه شد.
نتایج: از مهمترین یافته ها از درک و تجربه روستائیان میتوان گفت افرادی که در روستا زندگی میکنند همیشه در برخورد با زندگی شهری خود را مقایسه میکنند و به امکانات و خدمات بیشتر و بهتر شهرها اشاره میکنند و نوعی عدم دسترسی و نبود امکانات مساوی در اذهان متصور است. بر اساس یافته های پژوهش میتوان به سه مقوله اصلی؛ دسترسی و پوشش ناقص، احساس نابرابری، در حاشیهبودگی اشاره کرد، که مهمترین مشکلاتی است که ساکنین روستاهای بخش فلارد را تهدید میکند. مقوله اصلی تحقیق حاضر تحت عنوان ادراک نابرابری از دسترسی است.
نتیجه گیری: توسعه روستاها در گرو توجه به موضوع سلامت و دسترسی به خدمات مرتبط با آن است. با وجود تلاش های باارزش دولتها در 4 دهه اخیر در رابطه با توسعه بهداشت روستاها موضوع دسترسی نیازمند توجه جدی است. سالمندی روستاییان، در کنار احساس محرومیت نسبی در دسترسی به خدمات سلامت مهمترین موضوعاتی است که سیاستگذارن سلامت بایستی توجه جدی به آن داشته باشند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بهداشت عمومی دریافت: 1403/7/25 | پذیرش: 1403/7/10 | انتشار: 1403/7/10