دوره 20، شماره 4 - ( 12-1401 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 470-461 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rashnoud H, Jalili Naghan D. Investigating the Mineral Ingredients of Dust Fall in Agricultural Areas in Poldokhtar, Iran (2019-2020). sjsph 2023; 20 (4) :461-470
رشنود حسین، جلیلی ناغان داوود. بررسی اجزاء معدنی ذرات رسوب شونده در مناطق کشاورزی شهرستان پلدختر (1399-1398). مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1401; 20 (4) :461-470

1- کارشناس ارشد، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- دکتری تخصصی، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران ، d.jalili225@gmail.com
زمینه و هدف: با توجه به اینکه طوفانهای گرد و غباری اثرات منفی بر سلامت،اقتصاد جامعه و محیط زیست داشته و منجر به خسارتهای زیادی بر منابع انسانی، بخش بهداشت و کشاورزی میشود و ایران یکی از کانونهای متأثر از ریزگردهاست که خسارات این پدیده هر ساله گریبان گیر کشور ما می شود، باید به موضوع افزایش ریزگردها توجه خاصی مبذول گردد.
روش کار: این تحقیق در شهرستان پلدختر در استان لرستان بر روی بخش معدنی ذرات رسوب شونده انجام شده است. نمونه برداری از ذرات در سه نوبت به فاصله زمانی یک ماه برای اندازه گیری فلزات سنگین، کاتیونها و آنیونها در 9 نقطه انجام شد. آنالیز کاتیونها و آنیونها با استفاده از دستگاه Ic metrohm و آنالیز فلزات سنگین با استفاده از دستگاه Icp oes-arcos  صورت می گیرد.
نتایج: در این مطالعه نمونه برداری از ذرات قابل ته نشینی در سه ماه اسفند 1398، فروردین و اردیبهشت 1399 صورت گرفت. در مجموع در این سه ماه بیشترین غلظت در بین کاتیونها و آنیونها مربوط به So4 و کمترین غلظت مربوط F ، همچنین بیشترین غلضت در بین فلزات سنگین مربوط به Fe و Al بود.
نتیجه گیری : بیشترین  مقدار ذرات قابل ته نشینی  در اسفند 1398 و سپس به دنبال آن فروردین 1399 و کمترین مقدار در اردیبهشت 1399 اتفاق افتاده است. با توجه به اینکه هم عناصر با منشا طبیعی و هم عناصر با منشا مصنوعی در مطالعه یافت شدند می توان نتیجه گرفت که منشا عناصری که غلظت آنها در تحقیق بدست آمده است هم طبیعی و هم مصنوعی است.

واژه‌های کلیدی: کاتیون، آنیون، فلزات سنگین
دریافت: 1402/4/12 | پذیرش: 1401/12/10 | انتشار: 1401/12/10