دوره 18، شماره 4 - ( 12-1399 )                   جلد 18 شماره 4 صفحات 446-435 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jafarimanesh M, Zahrakar K, Taghvaei D, Pirani Z. The Effect of Acceptance and Commitment Therapy on Marital Burnout in Couples with Marital Conflicts. sjsph 2021; 18 (4) :435-446
جعفری منش مریم، زهراکار کیانوش، تقوایی داوود، پیرانی ذبیح. تاثیر "درمان پذیرش و تعهد" بر فرسودگی زناشویی زوجین با تعارض زناشویی. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1399; 18 (4) :435-446

1- دانشجوی دوره دکتری، گروه مشاوره، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
2- دانشیار، گروه مشاوره، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران/ گروه مشاوره، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران ، dr_zahrakar@yahoo.com
3- دانشیار، گروه مشاوره، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
4- استادیار ،گروه روانشناسی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
زمینه و هدف: فرسودگی در زوجین یک روند تدریجی و به ندرت ناگهانی است که طی آن صمیمیت و عشق به تدریج رنگ باخته و به همراه آن خستگی عمومی عارض می‌گردد. از طرفی اغلب مداخلات زوج‌درمانی درصدد کاهش تعارضات زناشویی زوجین می­باشند. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر اثربخشی آموزش مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد بر فرسودگی زناشویی زوجین دارای تعارض زناشویی بود.
روش­ کار: روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش­آزمون، پس آزمون با گروه کنترل همراه با مرحله پیگیری 45 روزه بود. در این پژوهش جامعه آماری کلیه زوجین دارای تعارضات زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر کرج در سال 1399 بودند که با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده تعداد 14 زوج که نمره بالاتر از 111 در پرسشنامه تعارضات زناشویی کسب کردند در یک گروه آزمایش (7 زوج) و کنترل (7 زوج) قرار گرفتند. گروه‌ آزمایش تحت درمان پذیرش و تعهد (12 جلسه 90 دقیقه‌ای) قرار گرفت؛ اما گروه کنترل هیچ‌گونه مداخله‏ای دریافت نکردند و در لیست انتظار باقی ماندند. از پرسشنامه تعارضات زناشویی براتی و ثنایی و فرسودگی زناشویی pines به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. ‌تحلیل داده­ها با تحلیل واریانس مکرر و آزمون تعقیبی بن‏فرونی انجام پذیرفت.
نتایج: آموزش مبتنی بر "درمان پذیرش و تعهد"، فرسودگی زناشویی را در زوجین به‌طور معنی داری کاهش داده و نتایج در دوره پیگیری نیز از ثبات لازم برخوردار بوده است (05/0>p).
نتیجه­گیری: براساس نتایج پژوهش حاضر، می­توان گفت که "درمان پذیرش و تعهد" می­تواند به‌عنوان یک گزینه مداخله­ای در کاهش مشکلات زناشویی مورد استفاده قرار گیرد.
دریافت: 1399/12/25 | پذیرش: 1399/12/25 | انتشار: 1399/12/25