دوره 16، شماره 4 - ( 12-1397 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 362-351 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kazemi S, Khoshnavaz H, Ghorbanideh M, Varmazyar S, Sheikhi S. Muscle Fatigue Assessment (MFA); The Relationship Risk Factors with Musculoskeletal Disorders and its Consequence among Employees of an Industry. sjsph 2019; 16 (4) :351-362
کاظمی سمیرا، خوشنواز حدیث، قربانی ده معصومه، ورمزیار سکینه، شیخی سلمان. ارزیابی خستگی عضلانی؛ ارتباط خطر فاکتورها با اختلالات اسکلتی عضلانی و پیامدهای آن در بین کارکنان صنعت لوازم خانگی . مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1397; 16 (4) :351-362

1- دانشجوی دوره کارشناسی ارشد، گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
2- استادیار، گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای،‌ دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران ، Svarmazyar@qums.ac.ir
3- کارشناس بهداشت حرفه‌ای صنعت لوازم خانگی، قزوین، ایران
زمینه و هدف: در صنعت لوازم خانگی به علت انجام عملیات کاری هم­چون جابجایی دستی قطعات توسط کارکنان، امکان بروز اختلالات اسکلتی-عضلانی و ابتلاء به خستگی عضلانی وجود دارد. لذا هدف مطالعه حاضر، بررسی خستگی عضلانی و ارتباط آن با شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در بین کارکنان یک کارخانه تولید لوازم خانگی می­باشد.
روش کار: این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی در سال 1395 در بین 150 نفر از کارکنان یک کارخانه تولید لوازم خانگی انجام گردید. داده­های مربوط به شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی و خستگی عضلانی به ترتیب توسط پرسشنامه­ نوردیک و روش MFA جمع­آوری و سپس با استفاده از آمار توصیفی و آزمون­ رگرسیون لجستیک داده­ها توصیف و تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: براساس نتایج بدست آمده شیوع اختلالات اسکلتیعضلانی در نواحی کمر، زانوها و گردن به ترتیب 3/33% ، 3/25% و 3/21% گزارش گردید. همچنین نتایج ارزیابی MFA  نشان داد که خطر ابتلاء به خستگی عضلانی در نواحی شانه، مچ دست و بازوها به ترتیب در 7/28، 28 و 7/26% از کارکنان در سطح بسیار بالای اقدام اصلاحی قرار دارد. تجزیه و تحلیل آماری ارتباط معنی داری بین خستگی عضلانی و شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی نشان نداد.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج ناراحتی در ناحیه کمر و میزان خطر خستگی در ناحیه شانه می­توان با انجام اقداماتی هم­چون افزایش ارتفاع پالت­ها، استفاده از میز با ارتفاع قابل تنظیم و چیدمان قطعات در حد دسترسی نرمال می­توان سطح خطر را کاهش داد.
دریافت: 1397/12/22 | پذیرش: 1397/12/22 | انتشار: 1397/12/22