دوره 13، شماره 3 - ( 9-1394 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 64-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khalilitehrani A, Ghorbani M, Hosseini S, Pishva H. Association between physical activity and body mass index in different melanocortin receptor 4 (MC4R) genotypes. sjsph 2015; 13 (3) :53-64
خلیلی آزاده، قربانی مصطفی، حسینی سعید، پیشوا حمیده. ارتباط بین فعالیت فیزیکی و نمایه توده بدنی با توجه به ژنوتیپ های مختلف رسپتور ملانوکورتین4 (MC4R). مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1394; 13 (3) :53-64

1- دانشجوی دوره کارشناسی ارشد، گروه تغذیه سلولی- مولکولی، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- استادیار، گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی البرز
3- استادیار، مرکز تحقیقات چاقی و عادات غذایی، پژوهشکده علوم سلولی– مولکولی غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- استادیار، گروه تغذیه سلولی- مولکولی ، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، pishvahm@tums.ac.ir

زمینه و هدف: اختلال در سیستم مرکزی همئوستاز انرژی در اثر جهش های رسپتور ملانوکورتین4 (MC4R) بعنوان عامل مهمی در بروز چاقی محسوب می گردد. اگرچه فعالیت فیزیکی می تواند اثر ژن های مرتبط با چاقی را تضعیف کند اما تلاشهای محدودی در ارتباط با ژن MC4R صورت گرفته است. این مطالعه جهت تعیین ارتباط بین فعالیت فیزیکی و نمایه توده بدنی با توجه به ژنوتیپ های مختلف MC4R (rs17782313) انجام گرفته است.

روش کار: جمعیتی متشکل از 400 فرد بطور تصادفی از مطالعه جامع چند مرکزی پوکی استخوان (IMOS) انتخاب شدند. وزن و قد افراد اندازه گیری شد. اطلاعات فعالیت فیزیکی و رژیم غذایی توسط پرسشنامه های معتبر ارزیابی گردید. ژنوتیپ های مختلف MC4R با روش RFLP PCR- تعیین گردید. با استفاده از مدل رگرسیون خطی تعدیل شده، اثر احتمالی فعالیت فیزیکی بر نمایه توده بدنی با توجه به پلی مورفیسم MC4R (rs17782313) بررسی گردید.

نتایج: تنها در افراد با ژنوتیپ CT، بین نمایه توده بدنی و جنبه های مختلف فعالیت فیزیکی (hr/d و METs-hr/wk) همبستگی معنی دار آماری مشاهده گردید (05/0(p<

نتیجه گیری: فعالیت فیزیکی بویژه در افراد هتروزیگوت پلی مورفیسم MC4R (rs17782313) می تواند نقش موثری در کاهش نمایه توده بدنی ایفا نماید.

دریافت: 1394/9/22 | پذیرش: 1394/9/22 | انتشار: 1394/9/22