دوره 13، شماره 2 - ( 6-1394 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 103-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

Motevalli Haghi A, Delavari M, Nateghpour M, Shekari M, Turki H, Raeisi A et al . Asymptomatic malaria control program in high risk Jask district Hormozgan Province Iran. sjsph 2015; 13 (2) :95-103
متولی حقی افسانه، دلاوری محمد، ناطق پور مهدی، شکاری محمد، ترکی حبیب ا...، رئیسی احمد و همکاران.. وضعیت مالاریای بدون علائم بالینی در شهرستان مالاریاخیز جاسک از استان هرمزگان . مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1394; 13 (2) :95-103

1- استادیار، گروه انگل شناسی و قارچ شناسی پزشکی، دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- دانشجوی دوره کارشناسی ارشد، گروه انگل شناسی پزشکی، دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- استاد، گروه انگل شناسی و قارچ شناسی پزشکی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، nateghpourm@sina.tums.ac.ir
4- دانشیار، گروه مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان
5- استادیار، گروه انگل شناسی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان
6- دانشیار، اداره مبارزه با بیماریهای منتقله توسط بندپایان، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
7- کارشناس، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان

زمینه و هدف: مالاریای بدون علامت به عنوان یکی از معضلات و چالش ­ های مهم در برنامه های کنترل، حذف و ریشه ­ کنی مالاریا در مناطق آندمیک بشمار می ­ رود. موارد عفونت های بدون علامت باعث پایداری و بقای مالاریا می گردد، این افراد به دلیل عدم بروز علائم بالینی، درمان نمی شوند و درحکم مخزنی برای آلودگی پشه ­ های ناقل و ابقای بیماری در منطقه می باشند . بنابراین شناسایی افراد مثبت بدون علامت و تعیین عوامل ایجاد کننده آن بسیار مهم است. مطالعه حاضر با هدف کمک به تدوین راهبرد های حذف بیماری مالاریا در منطقه آلوده شهرستان جاسک استان هرمزگان طی سالهای 1392-1391 صورت گرفت.

روش کار: تعداد 200 نفر از جمعیت تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهرستان جاسک بطور تصادفی انتخاب ودر سه نوبت از آنان لام تهیه شد. نمونه های تهیه شده در هر نوبت به سه روش میکروسکوپی، RDTs و مولکولی( PCR ) با دقت مورد بررسی قرار گرفتند.

نتایج: از تعداد 600 لام که به روش میکروسکوپی بررسی شدند هیچ مورد مثبتی یافت نشد. همچنین در آزمایش های RDTs و Nested-PCR که برروی نمونه های جمع آوری شده انجام گردید، مورد مثبت ملاحظه نشد.

نتیجه گیری : نتایج بدست آمده نشان­دهنده اجرای موفق برنامه­های کنترلی و پیش حذف مالاریا در مناطق مورد مطالعه است، لذا اجرای برنامه حذف مالاریا در این منطقه در حال حاضر قابل اجرا است.

دریافت: 1394/6/21 | پذیرش: 1394/6/21 | انتشار: 1394/6/21