دوره 13، شماره 1 - ( 3-1394 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 56-43 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alikhah F, Nademi M, Zia Nasserani M. Stigma and Gender Identity Disorder Impacts and Outcomes. sjsph 2015; 13 (1) :43-56
علیخواه فردین، نادمی محمد، ضیاء ناصرانی محدثه. تجربه انگ زنی و اختلال هویت جنسیتی؛ آثار و پیامدها. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1394; 13 (1) :43-56

1- استادیار، گروه علوم اجتماعی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان ، faralikhah@gmail.com
2- کارشناس ارشد، گروه علوم اجتماعی، دانشگاه گیلان
3- کارشناس ارشد، گروه علوم اجتماعی، دانشگاه گیلان

زمینه و هدف: بیشتر افراد جامعه دارای رفتاری متناسب با جنس بیولوژیکی خود هستند. در این بین افرادی نیز هستند که رفتاری همچون جنس مخالف را بروز می ‌ دهند. اینان که با مفاهیمی چون ترنس سکشوال شناخته می ‌ شوند کسانی هستند که دچار حس تعارض شدید بین جنس ( Sex ) و جنسیت ( Gender ) خودند. نظر به تحولات اجتماعی دهه های اخیر در جامعه، حضور و نمود این افراد در فضاهای مجازی و واقعی بیشتر شده است. نقطه ی تاکید این مقاله آن است که تعریف یک شخص یا یک وضعیت به کج رفتاری ممکن است خود به کجروی بیشتر بیانجامد.

روش کار: روش تحقیق حاضر روش کیفی، روش گردآوری داده ها مشاهده مشارکتی و مصاحبه عمیق، روش نمونه گیری انباشتی و روش تحلیل داده ها نیز تحلیل تماتیک و نقش محققین مشاهده گر منفعل بوده است.

نتایج : یافته ها نشان می­دهد این اقلیت جنسی، زمانی که هویت خود را آشکار نمی­نماید دچار ناملایمات روانی شده و زمانی که هویت مطلوب خود را فاش می سازد در معرض انگ زنی قرار می گیرد. فرآیند انگ زنی به گونه ای پیش می رود که فرد تلقی از انحراف را پذیرفته و مسیر برای گرایش به انحرافات نهفته در همان انگ هموار می شود.

نتیجه گیری: پیامدهای عمده انگ زنی پیروزمندانه، گسترش کجروی و انتظار استمرار تخلفات است. آگاهی بخشی به مردم می تواند در کاهش و جلوگیری از آسیب های اجتماعی و فردی ناشی از برخورد نسنجیده با چنین پدیده ای مفید واقع شود.

دریافت: 1394/3/27 | پذیرش: 1394/3/27 | انتشار: 1394/3/27