دوره 13، شماره 1 - ( 3-1394 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 86-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

Panjali Z, Asgharinezhad A A, Ebrahimzadeh H, Rezvani M, Yarahmadi R, Shahtaheri S J. Application of an ion imprinted polymer for development of cadmium biological monitoring in an automobile industry. sjsph 2015; 13 (1) :69-86
پنجعلی زهرا، اصغری نژاد علی اکبر، ابراهیم زاده حمیرا، رضوانی مهدی، یاراحمدی رسول، شاهطاهری سید جمال الدین. کاربرد پلیمر قالب یونی به منظور توسعه پایش زیست شناختی کادمیوم در یک صنعت خودروسازی. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1394; 13 (1) :69-86

1- دانشجوی دوره کارشناسی ارشد، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران،
2- دکتری، گروه شیمی تجزیه، دانشکده شیمی، دانشگاه شهید بهشتی
3- دانشیار، شیمی تجزیه، دانشکده شیمی، دانشگاه شهید بهشتیی
4- کارشناس ارشد،گروه شیمی تجزیه، دانشکده شیمی، دانشگاه شهید بهشتی،
5- دانشیار، گروه مهندسی بهداشت حرفهای دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران
6- استاد، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، shahtaheri@tums.ac.ir

زمینه و هدف: مواجهه با فلزات ‌ سنگین همواره باعث ایجاد صدماتی در شاغلان صنایع گردیده است. فلزات ‌ سنگین قادرند با ایجاد اختلال در عملکرد آنزیم ‌ های بدن و یا تجمع در بافت ‌ های مختلف باعث اختلال در سلامت انسان شوند. کادمیوم یکی از فلزات سنگین سمی است که در بیشتر صنایع مورد استفاده قرار می ‌ گیرد و کارگران صنایع فلزی، دراغلب موارد به عنوان یک ناخالصی با آن مواجه می ‌ شوند.

روش کار: در این مطالعه یک جاذب ‌ پلیمر ‌ قالب ‌ یونی ‌ مغناطیسی ساخته شد و عوامل موثر بر استخراج و واجذب (بازیافت ≥ 95%) آن بهینه شد. پس از تائید اعتبار و ساختار فیزیکی، جاذب جهت تعیین کادمیوم ادرار به کار گرفته ‌ شد.

نتایج: در این مطالعه شرایط بهینه عوامل استخراج؛ pH نمونه (7)، زمان ‌ استخراج( min 5)، میزان ‌ جاذب ( mg 10) بوده و عوامل ‌ واجذب، زمان ( min 5)، حجم ( mL 6) و غلظت حلال شویش ( mol.L-1 2) تعیین گردید. به دلیل عملکرد اختصاصی جاذب و نانوذره بودن آن حد آشکارسازی کادمیوم ppb 6/0تعیین و صحت و اعتبار روش بالا ارزیابی گردید (3% CV< ).

نتیجه گیری: روش نانو جاذب ‌ های مغناطیسی قادراست مقادیر جزیی کادمیوم ادرار را با در اختیار داشتن امکانات در دسترس آزمایشگاهی همانند دستگاه FAAS به راحتی اندازه ‌ گیری کند. این روش علاوه بر صرفه ‌ جویی در هزینه ‌ ها و با حذف مراحل فیلتراسیون و سانتریفیوژ روند تجزیه را سرعت بخشیده و کار آنالیست ‌ ها را بسیار ساده نموده است.

متن کامل [PDF 2096 kb]   (3162 دریافت)
دریافت: 1394/3/24 | پذیرش: 1394/3/24 | انتشار: 1394/3/24