دوره 11، شماره 3 - ( 10-1392 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 81-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hashemi nezhad N, Choobineh A, Haghdoust A A, Mohammadian M. Comparison of Grip and Pinch Strengths of Adults among Five Cities of IRAN. sjsph 2014; 11 (3) :65-81
هاشمی نژاد ناصر، چوبینه علیرضا، حقدوست علی اکبر، محمدیان مصطفی. مقایسه نیروهای چنگش قدرتی و ظریف بزرگسالان در پنج شهر ایران. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1392; 11 (3) :65-81

1- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان،
2- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
3- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
4- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان ، mmohamadian63@yahoo.com

زمینه و هدف: اندازه گیری و مقایسه نیروی چنگش دست با دامنه طبیعی نیروی چنگش یک روش معتبر تشخیص شدت آسیب های متعدد دست است. همچنین مقایسه کردن نیروی چنگش افراد مناطق مختلف می تواند برخی حقایق نهفته ناشی از عوامل ژنتیک و محیطی را نمایان سازد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف مقایسه نیروی چنگش قدرتی و سه نوع چنگش ظریف ( Tip, Key and Palmar ) افراد سالم ساکن در پنج شهر ایران، و نیز تعیین دامنه طبیعی نیروهای چنگش شهروندان این شهرها انجام شد .

روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه کاربردی و از نوع مقطعی است. جمعیت مورد مطالعه را 1008 نفر (526 مرد و 482 زن) از افراد سالم بزرگسال قومیت فارس پنج شهر ایران (مشهد، اصفهان، شیراز، کرمان و یزد) تشکیل دادند. برای اندازه گیری نیروی چنگش از توصیه های انجمن درمانگران دست آمریکا( ASHT )پیروی گردید. برای اندازه گیری نیروهای چنگش قدرتی از دینامومتر جامار و چنگش ظریف از پینچ گیج سیهان استفاده شد. همچنین تأثیر شاخص توده بدن ( BMI ) و ابعاد تن سنجی (طول دست، قد و وزن) بر نیروهای چنگش سنجیده شد.

نتایج: در مطالعه حاضر اختلاف معنی داری بین نیروهای چنگش قدرتی و ظریف افراد بزرگسال پنج شهر مورد بررسی به دست نیامد. همچنین دامنه طبیعی این نیروها در شهرهای مورد بررسی تعیین گردید. نتایج نشان داد که از بین پارامترهای مورد بررسی، قد و طول دست بیشترین تأثیر را بر نیروهای چنگش دارند .

نتیجه گیری: نتایج نشان داد که جمعیت های با قومیت یکسان، علیرغم سکونت در مناطق جغرافیایی متفاوت، دارای نیروی چنگش برابری هستند. همچنین اطلاعات دامنه طبیعی نیروی چنگش حاصل از این مطالعه، برای ارگونومیست ها جهت بهینه سازی برنامه های کاری و طراحی ابزارها و برای درمانگران در رسیدن به اهداف درمان، بررسی پاسخ بدن به درمانهای پزشکی و تشخیص صحّت عملکرد اندامهای فوقانی اهمیت دارند .

دریافت: 1391/12/8 | پذیرش: 1392/4/9 | انتشار: 1392/11/1