دوره 11، شماره 2 - ( 8-1392 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 86-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mansouri F, Khanjani N, Ranandeh kalankesh L, Pourmousa R. Forecasting ambient air pollutants by time series models in Kerman, Iran. sjsph 2013; 11 (2) :75-86
منصوری فاطمه، خانجانی نرگس، راننده کلانکش لاله، پورموسی رضا. بررسی و پیش بینی وضع آلاینده های هوای شهر کرمان با مدل سری های زمانی. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1392; 11 (2) :75-86

1- دانشجوی دوره کارشناسی ارشد، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
2- استادیار، گروه اپیدمیولوژی و عضو پیوسته گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان ، n_khanjani@kmu.ac.ir
3- مربی، بخش آمار، دانشکده ریاضی و کامپیوتر، دانشگاه شهید با هنر، کرمان

زمینه و هدف : آلودگی هوا یکی از عمده ترین مشکلات شهر های بزرگ در کشور های در حال توسعه است و می تواند عوارض منفی بسیاری بر سلامت انسانها داشته باشد. لذا مطالعه تغییرات این آلاینده ها می تواند کمک مهمی برای برنامه ریزی و مقابله با آنها باشد. هدف از این مطالعه بررسی و پیش بینی تغییرات آلاینده ها در هوای شهر کرمان بود.

روش کار: در این مطالعه اکولوژیک اطلاعات هفت آلاینده ی مهم شهر کرمان شامل NO, CO, NO2, NOx, PM10, SO2, O3 از ابتدای سال 1385 تا آخر شهریور 1389 از سازمان حفاظت محیط زیست کرمان استعلام شد. سپس اطلاعات بصورت متوسط در ماه محاسبه و به کمک روشهای آماری، الگوهای سری زمانی تک متغیره برای هر آلاینده برازش و مقادیر آن پیش بینی شد.

نتایج: آلاینده ها در هوای کرمان روند تقریباً ثابتی داشتند، به جز مونواکسید کربن که به طور معنی داری در حال کاهش و گرد و غبار که روند افزایشی داشت. همه آلاینده ها الگوی فصلی داشتند. الگو های سری زمانی با روند فصلی 12، 3، 8، 12، 12، 12، 6 ماه به ترتیب برای آلاینده های NO, CO, NO2, NOx, PM10, SO2, O3 برازش شد.

نتیجه گیری: میزان تولید مونوکسید کربن در کرمان رو به کاهش است و یک علت احتمالی آن طرح جمع آوری خود رو های فرسوده می تواند باشد. اما میزان گرد و غبار رو به افزایش و در بعضی فصول سال در حد غیر بهداشتی است ولذا باید تدابیر لازم برای مقابله با آن بکار گرفته شود.

دریافت: 1391/1/14 | پذیرش: 1391/11/25 | انتشار: 1392/8/21