دوره 11، شماره 1 - ( 5-1392 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 98-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zamanian M, Pak seresht M R, Holakoei naeini K, Eshrati B, Rahimi foroushani A, Ghaderpanahi M. Determinants of fruit and vegetable consumption among People in the Age Range of 18-70 Years in Arak, Iran. sjsph 2013; 11 (1) :85-98
زمانیان مریم، پاک سرشت محمدرضا، هلاکویی نائینی کورش، عشرتی بابک، رحیمی فروشانی عباس، قادرپناهی مریم. عوامل تعیین کننده مصرف میوه و سبزی در جمعیت 70- 18 ساله شهر اراک. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1392; 11 (1) :85-98

1- دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
3- دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران ، holakoik@hotmail.com
4- دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اراک
5- پژوهشکده علوم غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران

زمینه و هدف: مصرف بالای میوه و سبزی به عنوان یکی از کلیدی ترین اجزای تغذیه­ی سالم و نیز یکی از عوامل مهم پیشگیری از بیماری های مزمن معرفی شده است. این مطالعه با هدف بررسی میزان مصرف میوه وسبزی در شهر اراک و ارتباط آن با عوامل جمعیتی و اجتماعی- اقتصادی صورت گرفت.

روش­کار: در این مطالعه مقطعی 660 نفر از جمعیت 70- 18 ساله شهر اراک با روش نمونه­گیری خوشه­ای دو مرحله­ای انتخاب شدند و ابتدا برای پرسشنامه­ی اطلاعات جمعیت شناختی و اجتماعی- اقتصادی و سپس پرسش نامه 56 موردی نیمه کمی بسامد مصرف میوه و سبزی مورد مصاحبه حضوری قرار گرفتند. پس از انجام آنالیزهای تک متغیره، ارتباط بین متغیرهای معنی­دار شده با رگرسیون خطی چندگانه نیز بررسی شد.

نتایج: در این مطالعه، بیش از60 درصد افراد، کمتر از حداقل میزان توصیه شده ( 5 واحد یا 400 گرم در روز) ، میوه و سبزی مصرف می­کردند . مصرف کل میوه و سبزی با سن، رابطه­ی معنی­دار و معکوس (04/0 p= و02/0 β= - ) و با وضعیت اقتصادی رابطه­ای معنی­دار و مستقیم (001/ 0 p< و10/0 β= ) نشان داد . همچنین سطح تحصیلات پدر خانواده (005/0 p= و38/0 β= برای سطح تحصیلات دیپلم و03/0 p= و36/0 β= برای سطح تحصیلات دانشگاهی) و نیز میزان فعالیت فیزیکی فرد (001/0 p= و03/0 β= به ازای هر یک ساعت ) عواملی مرتبط با میزان مصرف میوه بودند. جنسیت نیز تنها با میزان مصرف سبزی در ارتباط بود به طوری که زنان مصرف بالاتری داشتند (03/0 p= و23/0 β= ).

نتیجه­گیری: یافته­های این مطالعه حاکی از دریافت پایین میوه و سبزی در جمعیت مورد بررسی می­باشد. در این مطالعه، سن، میزان فعالیت فیزیکی و وضعیت اقتصادی و همچنین تحصیلات پدر خانواده از جمله عواملی بودند که به طور معنی­داری با دریافت میوه و سبزی مرتبط بودند.

متن کامل [PDF 209 kb]   (1999 دریافت)
دریافت: 1391/6/9 | پذیرش: 1391/9/21 | انتشار: 1392/5/27