دوره 11، شماره 1 - ( 5-1392 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 28-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yazdan panah B, Safari M, Bahreini F, Vafaee F, Salari M, Yousefi M, et al . Community Based Participatory Research, a model for health promotion. sjsph 2013; 11 (1) :17-28
یزدان پناه بهروز، صفری میترا، بحرینی فرح، وفایی فرزاد، سالاری محسن، یوسفی مهران، و همکاران. و همکاران.. تحقیقات مشارکتی جامعه محور، الگویی برای ارتقای سلامت. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1392; 11 (1) :17-28

1- دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
2- دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، mitrasafari39@gmail.com
3- معاونت تحقیقات و فن‌آوری، وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی
4- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
5- دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
6- سازمان مدیریت و برنامه ریزی یاسوج
7- سازمان فرهنگ و ارشاد اسلامی یاسوج
8- آموزش و پرورش، یاسوج
9- سازمان بهزیستی یاسوج

زمینه و هدف: تحقیقات سنتی برای حل مشکلات سلامت مردم به دلیل مشارکت محدود جامعه دچار چالش شده است. پروژه همیاران سلامت با هد ف تعیین الگوی مؤثر مشارکت جامعه در حل مشکلات سلامت در شهرستان بویر احمد و دنا طراحی واجرا شد.

روش­کار : این مطالعه از نوع مداخله­ای- مشارکتی مبتنی بر جامعه است که طی سال های 1388- 1384 به اجرا در آمد. جامعه پژوهش کلیه خانوارهای روستایی و شهری شهرستان بویراحمد و دنا بودند. کمیته راهبردی پروژه از پژوهشگران دانشگاهی، مدیران بخش سلامت و نمایندگان سایر بخش­های مرتبط با سلامت تشکیل و شش منطقه برای انجام پروژه انتخاب شد. در هرمنطقه گروه همیار سلامت با حضور نمایندگان اقشار مختلف مردم، پژوهشگران و نمایندگان سازمان ها و بخش سلامت تشکیل شد. توانمندسازی اعضای گروه ها در زمینه نیاز سنجی و تعیین اولویت­ها و روش­های پژوهش انجام و مشکلات سلامت هر منطقه شناسایی و موضوع پژوهشی و برنامه مداخله­ای متناسب با مشکل طراحی و اجراشد.

نتایج : مهمترین دستاورد این پروژه فرآیند طی شده جهت رسیدن به اهداف بود. اجرای شش طرح مداخله­ای – مشارکتی جهت حل مشکلات و نیازهای دارای اولویت سلامت دستاورد دیگر این پروژه است. بعد از اجرای مداخلات، فراوانی و میانگین مشکلات و عوامل مستعد کننده آن در جامعه تحت مطالعه کاهش یافت.

نتیجه­گیری: فعالیت گروه­های همیار سلامت الگویی از فرآیند رویکرد برنامه­ریزی شده به سلامت جامعه بود که به جامعه کمک می­کند تا گروه ارتقای سلامت را تشکیل، اطلاعات را جمع آوری و با توجه به اولویت­­های سلامت مداخلات را طراحی و ارزشیابی کند.
دریافت: 1390/10/17 | پذیرش: 1391/1/21 | انتشار: 1392/5/27