دوره 9، شماره 3 - ( 12-1390 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 81-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

Malekshahi Moghadam A, Saedi someolia A, jalali M, Sojoudi F. The effects of dietary omega-3 fatty acid supplementation on inflammatory biomarkers in type-2 diabetic patients. sjsph 2012; 9 (3) :73-81
ملک شاهی مقدم علی، ساعدی صومعه علیا احمد، جلالی محمود، سجودی فرشته. اثرات مکمل یاری اسیدهای چرب امگا-3 بر غلظت  بیومارکرهای التهابی در بیماران دیابتی نوع 2. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1390; 9 (3) :73-81

زمینه و هدف: اسیدهای چرب امگا-3 از طریق ساز و کارهای خاصی می­توانند التهاب را کاهش دهند. در این مطالعه تأثیر مکمل یاری اسیدهای چرب امگا-3 بر غلظت CRP،  TNF-αو اینترلوکین-2 در سرم بیماران دیابتی نوع 2 بررسی گردید.

روش­ کار: پژوهش حاضر با روش کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور بر روی 57 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 صورت گرفت .افراد به صورت تصادفی به دو گروه دریافت کننده امگا-3 (2714 میلی­گرم: 1548 میلی­گرم EPA، 828 میلی­گرم DHA و 338 میلی­گرم سایر انواع اسیدهای چرب امگا-3) و دریافت کننده دارونما (قرص روغن آفتابگردان: 2100 میلی­گرم) تقسیم شدند و به مدت 8 هفته این مکمل­ها را مصرف نمودند.

نتایج:  TNF-αدر گروه امگا-3 در مقایسه با گروه دارونما، پس از انجام مطالعه به شکل معنی­داری کاهش یافت (01/0>p).  IL-2 نیز در پایان مطالعه در گروه مداخله در مقایسه با گروه شاهد با کاهش معنی­داری روبرو گشت (001/0>p). میان دو گروه امگا-3 و دارونما، چه در ابتدا و چه در انتهای کارآزمایی بالینی، در خصوص CRP تفاوت معنی­داری وجود نداشت.

نتیجه ­گیری: با توجه به کاهش دو بیومارکر التهابی IL-2 و TNF-α در نتیجه مکمل یاری اسیدهای چرب امگا-3، استفاده از این  مکمل­ها یا از منابع غذایی سرشار از اسیدهای چرب مزبور از قبیل انواع ماهی­ها جهت کاهش التهاب ناشی از دیابت توصیه می­گردد.

واژه‌های کلیدی: اسیدهای چرب امگا، 3، دیابت نوع 2، CRP، TNF، α، IL، 2
دریافت: 1389/8/9 | پذیرش: 1390/5/25 | انتشار: 1392/5/18