دوره 4، شماره 1 - ( 1-1385 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 64-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shafieezadeh T, Holakuei Naieni K, Fotohi A, Mahmoodi M. Familial aggregation of esophageal cancer in Babol district in the north of Iran. sjsph 2006; 4 (1) :57-64
شفیعی زاده طیبه، هلاکویی نایینی کورش، فتوحی اکبر، محمودی محمود. بررسی تجمع فامیلی سرطان مری در شهرستان بابل در شمال ایران. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1385; 4 (1) :57-64

زمینه و هدف: هدف از این مطالعه، ارزیابی تجمع فامیلی سرطان مری در یک جمعیت مشخص تحت پوشش ثبت سرطان ایستگاه تحقیقات بهداشتی بابل وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران در یکی از نواحی با بروز بالا در شمال ایران به منظور بررسی خطر بروز بیماری در ارتباط با اقوام درجه اول است.

روش کار: در این مطالعه، اطلاعات سه تا چهار نسل متوالی از اقوام و سابقه فامیلی سرطان مری و سایر سرطان ها از موارد مبتلا به این بیماری که طی سالهای 1380-1382 در مرکز ثبت سرطان در شهرستان بابل به ثبت رسیده، جمع آوری گردید. تجمع فامیلی سرطان مری با استفاده از نسبت شانس (OR) نوعی مدل Logistic regression تحت رویکرد GEE2 در اقوام درجه اول محاسبه شد. نتایج با کنترل متغیرهای سن، جنس فامیل و سن، جنس پروبند به دست آمده است.

نتایج: نسبت موارد سرطان مری در اقوام درجه اول %3.09 %3.8) در مردان و %2.3 در زنان خویشاوند( به دست آمد. نسبت شانس (OR) جفتی در بین اعضای درجه اول 1.79 و با فاصله اطمینان (1.1-2.93) %95 به دست آمد. همچنین این نسبت برای جفت والدین- فرزندان 2.21 و با فاصله اطمینان (1.1-4.44) %95 و برای ارتباط بین همزادها (sibling)، 1.92 و با فاصله اطمینان %95 (0.87-4.24) محاسبه شد. ارتباط بین والدین (همسران) به دست نیامد.

نتیجه گیری: تجمع فامیلی در بین اقوام درجه اول در این منطقه مشاهده شد. ارتباط بین والدین - فرزندان وجود جز ژنتیکی را در بروز بیماری پیشنهاد می نماید.

واژه‌های کلیدی: تجمع فامیلی، سرطان مری
دریافت: 1383/12/17 | پذیرش: 1384/2/10 | انتشار: 1392/5/20