دوره 4، شماره 3 - ( 3-1385 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Goodarzi Rad R, Sharifi V, Rahimi-Movaghar A, Farhoudian A, Sahimi E, Mohammadi M, et al . Trend of Iran’s mental health research over three decades. sjsph 2006; 4 (3) :1-14
رادگودرزی رضا، شریفی ونداد، رحیمی موقر آفرین، فرهودیان علی، سهیمی ایزدیان الهه، محمدی محمدرضا، و همکاران.. روند سه دهه پژوهش بهداشت روان در ایران: 1381- 1352. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1385; 4 (3) :1-14

زمینه و هدف: بررسی و تحلیل روند مقالات پژوهشی بهداشت روان کشور منتشره در سالهای 1352- 1381.

روش کار: کلیه مقالات پژوهشی داخلی و خارجی در حوزه علوم روان پزشکی، روان شناسی و علوم عصب پایه در ایران، در شش دوره پنج ساله متوالی (از 1352 تا 1381)، با استفاده از بانک اطلاعات بهداشت روان کشور (IranPsych) مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه، روند مقالات در زمینه های زیر بررسی شد: اطلاعات مقاله نگاری، حوزه های اصلی، موضوعات، روش، محل پژوهش، منبع حمایت مالی و همکاری بین نویسندگان.

نتایج:3031 مقاله بررسی شد و تعداد کل مقالات در هر دوره و هر حوزه، روندی رو به افزایش داشته است. از نظر سهم هر یک از حوزه ها (فراوانی نسبی)، حوزه عصب پایه در سه دوره آخر رشد چشمگیرتری داشته است. در حوزه اپیدمیولوژی، روند، فرودی در دوره سوم داشته و سپس افزایش یافته است. حوزه های روانشناختی و بالینی با وجود نوساناتی، روند نسبتا ثابتی داشته اند. حوزه خدمات بهداشتی، سهم کمتری نسبت به سایر حیطه ها داشته است. از نظر روان شناسی پژوهش، نسبت مطالعات مروری، کاهش و مطالعات مشاهده ای مقطعی و کارآزمایی بالینی، افزایش داشته است.

نتیجه گیری: افت سهم تحقیقات خدمات بهداشتی از یافته های مهمی است که توجه مسوولان بهداشت روان کشور را می طلبد. شناخت روند پژوهش های انجام شده در بهداشت روان کشور می تواند مبنایی برای سیاستگذاری و برنامه ریزی پژوهش های بهداشت روان قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: روند، روان شناسی، روان پزشکی
دریافت: 1384/3/16 | پذیرش: 1384/6/27 | انتشار: 1392/7/21