دوره 6، شماره 2 - ( 5-1387 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 30-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mesdaghinia A, Nourmoradi H, Vaezi F, Naseri S, Nabizadeh R, Ali Mohammadi M et al . The possibility of methyl tertiary butyl ether removal by the point-of-use treatment of water using Iranian granulated active carbon. sjsph 2008; 6 (2) :23-30
مصداقی نیا علی، نورمرادی حشمت، واعظی فروغ، ناصری سیمین، نبی زاده رامین، علی محمدی محمود و همکاران.. امکان حذف MTBE از طریق تصفیه آب درنقطه مصرف  به کمک کربن  فعال دانه ای از نوع ایرانی. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1387; 6 (2) :23-30

زمینه و هدف: متیل ترشیری بوتیل اتر (MTBE) یک ماده اکسیرژن دار افزودنی به سوخت می باشد که بعنوان جایگزین تترااتیل سرب جهت کاهش آلاینده های خروجی از اگزوز اتومبیل ها استفاده می شود. این ماده شیمیایی آلی در آبهای مناطقی که ریخت و پاش بنزین در آنها صورت می گیرد به وضوح دیده می شود. این تحقیق با هدف امکان بررسی حذف MTBE از آب آشامیدنی در نقطه مصرف با استفاده از فرآیند جذب به کمک کربن فعال دانه ای ایرانی انجام گرفته است.
روش کار: از بستر کربن فعال دانه ای ایرانی جهت حذف MTBE از آب آشامیدنی در نقطه مصرف استفاده شده است. غلظت های تهیه شده از MTBE در آب که بصورت مصنوعی ساخته شده است ppb50 و ppb100 می باشد. همچنین اثر کلروفرم در غلظت ppb100 و کلر باقیمانده در دو غلظت 2/0 و 5/0 میلیگرم بر لیتر بر حذف MTBE از آب مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج: ستون فوق قادر است 375 لیتر آب حاوی MTBE با غلظت ppb50، کلروفرم ppb100 و با کلر باقیمانده ppm2/0 را تصفیه نماید در صورتی که میزان کلر باقیمانده به ppm5/0 افزایش یابد، میزان آب تصفیه شده برابر 335 لیتر می باشد. همچنین ستون قادر است 195 لیتر آب حاوی MTBE با غلظت ppb100، کلروفرم ppb100 و کلر باقیمانده ppm2/0 را در حالتی که میزان MTBE خروجی کمتر از استاندارد مورد نظر است، تصفیه نماید.
نتیجه گیری: در این تحقیق مشخص شد که کلر باقیمانده و کلروفرم باعث اشغال محلهای فعال کربن و در نتیجه کاهش ظرفیت جذب MTBE می گردد. علاوه بر این تمایل کربن فعال در جذب کلر باقیمانده و کلروفرم بیشتر از MTBE می باشد.

دریافت: 1386/9/14 | پذیرش: 1387/4/18 | انتشار: 1392/5/18