دوره 16، شماره 4 - ( 12-1397 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 340-329 | برگشت به فهرست نسخه ها

Roshanpajouh M, Mirkazemi R, Ehterami M, Narenjiha H, Malek Afzali H, Sarrami H, et al . Household Survey on the Prevalence of Drug and Stimulant Substances use in Tehran's Province. sjsph 2019; 16 (4) :329-340
روشن پژوه محسن، میرکاظمی رکسانا، احترامی مهرداد، نارنجی ها هومان، ملک افضلی حسین، صرامی حمیدرضا، و همکاران.. پیمایش خانوار در مورد شیوع مصرف مواد مخدر و روان گردان ها در استان تهران. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1397; 16 (4) :329-340

1- استادیار، دانشگاه علوم پزشکی ایران، معاونت پیشگیری و درمان اعتیاد، سازمان بهزیستی کل کشور، تهران، ایران
2- دکترای تخصصی، موسسه توسعه دانش و فن‌آوری فرزانگان نیک اندیش، تهران، ایران ، r.mirkazemi@gmail.com
3- دکترای حرفه ای ، سازمان بهزیستی کل کشور، تهران، ایران
4- پزشک، مرکز تحقیقات سوء مصرف و وابستگی به مواد، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران
5- استاد، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
6- دکترای تخصصی، دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر، تهران، ایران
7- دکترای تخصصی ، موسسه آموزش عالی علمی کاربردی بهزیستی و تامین اجتماعی، تهران، ایران
8- پزشک، معاونت پیشگیری اداره کل بهزیستی استان تهران، تهران، ایران
زمینه و هدف: سوءمصرف مواد یکی از مشکلات دیرپای اجتماعی و سلامتی ایران محسوب می‌گردد. به منظور برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری برای پیشگیری، درمان و کاهش آسیب سوء مصرف مواد، دستیابی به اطلاعات دقیق، قابل اعتماد و روزآمد در ارتباط با این اختلال، ضروری است. هدف از این مطالعه، دستیابی به داده‌هایی دقیق در مورد شیوع و الگوی مصرف مواد در جمعیت تهران بود.
روش کار: پژوهش از نوع مقطعی و پیمایش خانوار بر روی حجم نمونه 6024 نفری از ساکنین 15 تا 64 ساله شهر تهران انجام گرفت. ابزار جمع‌آوری داده‌ها، فرم محقق ساخته‌ای بود که اطلاعات دموگرافیک و اطلاعات مربوط به مصرف انواع مواد در هفته، ماه و سال گذشته و در طول عمر را جمع‌آوری کرد.
نتایج: 5646 نفر در مطالعه شرکت نمودند. شیوع مصرف در طول عمر در استان تهران برای سیگار، 9/21% ، برای قلیان، 8/26%، برای مشروبات الکلی، 1/12% و برای مواد، 3/7% بود. این میزان در هفته گذشته برای سیگار، 9/12% ، برای قلیان 5/10%، برای مشروبات الکلی 8/1% و برای مواد، 2/2% بود.
نتیجه گیری: شیوع مصرف سیگار، قلیان، مشروبات الکلی و مواد در استان تهران بالا است. این آمار برای مصرف الکل، قلیان و سیگار در طول عمر، بالاتر از آمارهای کشوری و برای مصرف مواد در طول عمر، کمتر از شیوع در کشور است.
دریافت: 1397/12/22 | پذیرش: 1397/12/22 | انتشار: 1397/12/22