دوره 16، شماره 3 - ( 9-1397 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 294-279 | برگشت به فهرست نسخه ها

Noorbala A A, Malek Afzali H, Abedinia N, Akhbari M, Moravveji A, Vaseghi F, et al . Mental Health Status and Marital Satisfaction of Pregnant Women Referring to Health Centers in Kashan, Iran . sjsph 2018; 16 (3) :279-294
نوربالا احمد علی، ملک افضلی حسین، عابدی نیا نسرین، اخباری مرضیه، مروجی علیرضا، واثقی فاطمه، و همکاران. و همکاران.. وضعیت سلامت روان و رضایت زناشویی زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان کاشان . مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1397; 16 (3) :279-294

1- استاد، گروه روانپزشکی ، مرکز تحقیقات روان تنی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- استاد، گروه اپیدمیولوژی و آمارزیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- ، Nasrin.Abedinia@yahoo.com
4- پزشک عمومی، گروه سلامت روان، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
5- دانشیار، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
6- کارشناس ارشد، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
7- پزشک عمومی، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
8- استاد، گروه کودکان، پژوهشکده سلامت خانواده، مرکز تحقیقات مادر، جنین و نوزاد، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
9- استادیار، گروه روانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
زمینه و هدف: استرس در دوران بارداری می تواند یک اثر ماندگار در سلامت روان زنان پس از زایمان داشته باشد. آمارها نشان می دهد که حدود 18٪ زنان باردار در دوران بارداری افسردگی عمده یا جزئی دارند، اما بسیاری از آنها غربالگری و درمان نشده اند. فقدان درمان می تواند پیامدهای جدی برای مادر و فرزندش داشته باشد. این پژوهش با هدف  بررسی وضعیت سلامت روان و رضایت زناشویی مادران باردار درشهرستان کاشان در سال 1394 انجام گرفت.
روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی-تحلیلی است. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 202 زن باردار از چهار مرکز بهداشتی درمانی شهری در شهرستان کاشان وارد مطالعه شدند. در جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه سلامت عمومی (General (Health Questionnaire 28، مصاحبه تشخیصی و پرسشنامه وضعیت زناشویی گلومبوک-راست (Golombok Rust Inventory of Marital State) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده ازآمار توصیفی و تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA)، آزمون کای اسکور( 2χ)،  آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون لجستیک انجام گرفت.
نتایج: نتایج نشان داد که 7/26% از زنان باردار اختلالات روانی داشتند و بیشترین اختلال مربوط به جسمانی سازی و کمترین میزان مربوط به افسردگی بوده است. در حدود 80% رضایت زناشویی بسیار خوبی گزارش شد. همچنین نتایج نشان داد که میان افسردگی با سن، اضطراب، بی خوابی با طول مدت ازدواج، رضایت زناشویی با نوع زایمان و سلامت روان با رضایت زناشویی ارتباط معنی داری وجود دارد. علاوه بر آن رضایت زناشویی رابطه معنی دار و معکوس با تحصیلات داشت (05/0> (p.
نتیجه گیری: بنظر می رسد می بایستی یک مدل مراقبتی، درمانی روانشناختی برای مادران باردار با ریسک اختلالات روانی در دوران بارداری و پس از زایمان در سیستم سلامت و بهداشت ایران ادغام شود.
دریافت: 1397/9/26 | پذیرش: 1397/9/26 | انتشار: 1397/9/26