دوره 16، شماره 3 - ( 9-1397 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 227-216 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yahyavi Dizaj J, Emamgholipour S, Pourreza A, Nommani F, Molemi S. Effect of Aging on Catastrophic Health Expenditure in Iran During the Period 2007-2016. sjsph 2018; 16 (3) :216-227
یحیوی دیزج جعفر، امام قلی پور سارا، پوررضا ابوالقاسم، نعمانی فاروق، معلمی سمیه. تأثیر سالمندی بر هزینه‌های کمرشکن سلامت خانوار در ایران: دوره 1394-1386 . مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1397; 16 (3) :216-227

1- دانشجوی دوره کارشناسی ارشد، گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- دانشیار، گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- استاد، گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، porrezaa@tums.ac.ir
4- دانشجوی دوره کارشناسی ارشد، گروه اقتصاد سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
زمینه و هدف: سالمندی جمعیت یکی از مهم­ترین چالش­های اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی در قرن بیست­ و یکم به شمار می­رود. افزایش نرخ جمعیت سالمند احتمال خطر ابتلای خانوارهای دارای سالمند به هزینه های کمرشکن سلامت را افزایش میدهد. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر سالمندی جمعیت خانوار، بر دچار شدن خانوارها  به هزینه­های کمرشکن سلامت در ایران می باشد.
روش کار: در این پژوهش، از داده­های هزینه-درآمد خانوارهای کشور، در دوره مطالعاتی 1394-1386 و تکنیک رگرسیونی(Lagit) استفاده می شود. به منظور تحلیل داده­ها در این مطالعه از نرم افزارهای کاربردی Excel  وSTATA استفاده شده است.
نتایج: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که افزایش تعداد سالمندان در خانوارها، احتمال ابتلای خانوار به هزینه های کمرشکن را افزایش می­دهد. علاوه بر این خانوارهای بدون منزل شخصی، پرجمعیت، روستایی، بدون درآمد، دارای سرپرست زن، غیر متاهل، دارای سرپرست غیرشاغل و خانوارهای دهک های پایین درآمدی، با احتمال بیشتری در معرض ابتلا به هزینه های کمرشکن سلامت قرار می گیرند. همچنین عدم تأثیرگذاری پوشش بیمه­ها بر احتمال مواجه شدن خانوارها با هزینه­های کمرشکن سلامت، حاکی از عدم کارایی بیمه ها  در جلو گیری از  دچار شدن خانوارها به هزینه های کمرشکن می باشد.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج مطالعه‌ حاضر و سالمند شدن جمعیت ایران، لازم است دولت در راستای تامین مالی عادلانه و کاهش بار اقتصادی ناشی از هزینه های سلامت به خانوارهای دارای سالمند، از طریق تعریف بسته های حمایتی ویژه سالمندان، در جهت جلوگیری از دچار شدن این خانوارها، به هزینه های کمرشکن اقدام نماید.

دریافت: 1397/9/25 | پذیرش: 1397/9/25 | انتشار: 1397/9/25