دوره 14، شماره 4 - ( 12-1395 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 109-97 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mosadeghrad A M, Jaafaripooyan E, Zamandi M. Cost-Benefit Analysis of Health Interventions: A Critical Review . sjsph 2017; 14 (4) :97-109
مصدق راد علی محمد، جعفری پویان ابراهیم، زمندی محمود. تحلیل هزینه - منفعت مداخلات بهداشتی: یک مرور انتقادی. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1395; 14 (4) :97-109

1- استادیار، گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- دانشجوی دوره دکتری، گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، mzamandi8@gmail.com

زمینه و هدف: ارزشیابی اقتصادی مداخلات بهداشتی برای تخصیص بهینه منابع در بخش سلامت ضروری است. هدف این پژوهش مرور انتقادی مطالعات تحلیل هزینه - منفعت مداخلات بهداشتی در 40 سال گذشته است.

روش­ کار: مطالعه حاضر با جستجو در هفت پایگاه اطلاعاتیWeb of science  Science Direct, Scopus, PubMed, Springer, Link Cochrane Database of Systematic Reviews, و SID با استفاده از کلید واژه­های مناسب برای یافتن مقالات تحلیل هزینه-منفعت مداخلات بهداشتی منتشر شده در سال‌های 1975 تا 2015 میلادی انجام شد. مقالات بدست آمده پس از ارزشیابی کیفیت با استفاده از یک ابزار معتبر، تحلیل شدند.

نتایج: تعداد 33 مطالعه تحلیل هزینه-منفعت مداخلات بهداشتی در فاصله زمانی تعیین شده بدست آمد. به ترتیب 39، 37، 21 و 3 درصد از مطالعات در قاره­های آسیا، آمریکا، اروپا و آفریقا انجام شده بود. بیشتر مطالعات (79%) درباره مداخلات مرتبط با واکسن، آموزش، تغذیه سالم و استفاده از فن آوری‌های بهداشتی بود. مداخلات مختلف واکسیناسیون، آزمایش‌های تشخیصی و غربالگری، تغذیه مناسب، بهداشت دهان و دندان، آموزش سلامت روان و استفاده از تجهیزات ایمنی هنگام رانندگی دارای منافع بالینی و اقتصادی بسیار زیاد هستند.

نتیجه­گیری: مطالعات تحلیل هزینه - منفعت مداخلات بهداشتی در حال افزایش است. این مداخلات می‌توانند موجب استفاده بهینه از منابع محدود بخش سلامت به منظور ارتقای سلامت مردم شوند.

نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: بهداشت عمومی
دریافت: 1395/12/24 | پذیرش: 1395/12/24 | انتشار: 1395/12/24