دوره 12، شماره 4 - ( 12-1393 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 11-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Keshavarz N, Bahreyni F, Degpasand S. Community-based health promotion programs over the last 30 years in Iran: typology of interventions. sjsph 2015; 12 (4) :1-11
کشاورز محمدی نسترن، بحرینی فرح، دژپسند صفورا. برنامه های ارتقای سلامت اجتماع محورسی ساله اخیر در ایران: نوع شناسی مداخلات. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1393; 12 (4) :1-11

1- استادیار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، n_keshavars@yahoo.com
2- کارشناس، معاونت پژوهش، وزارت بهداشت
3- کارشناس ارشد، کارمند بازنشسته وزارت بهداشت

زمینه و هدف: برنامه ارتقای سلامت اجتماع به معنای انجام اقداماتی است که هدفش توانمند سازی افراد، سازمان ها و جوامع برای ارتقای رفتارها و ایجاد محیط سالم ترمی باشد. در مورد ارتقای سلامت اجتماع و نیز ارتقای سلامت اجتماع محور در ایران تجارب بسیاری وجود دارد که البته بصورت پراکنده و ناقص ثبت شده اند.

روش کار: این مقاله به گزارش بخشی از یافته های وضعیت سنجی مداخلات ارتقای سلامت اجتماع محور در ایران می پردازد. این مقاله به توصیف کمی و کیفی و به عبارتی نوع شناسی مداخلات اجتماع محور ارتقای سلامت و تحلیل چالش­ها، تهدیدها و فرصت های برای بهبود وضعیت مداخلات اجتماع محور ارتقای سلامت در ایران می پردازد. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه گزارشات، اسناد و اطلاعات و مقالات قابل دسترسی مربوط به مداخلات ارتقای سلامت اجتماع محور در ایران بود.

نتایج: اکثر مداخلات ارتقای سلامت بدون احتساب برنامه کشوری رابطین و بهورزان و فلج اطفال در سه گروه بزرگ به شرح زیر طبقه بندی شدند: 1- ابتکارات اجتماع محور 2-تحقیقات مشارکتی اجتماع محور 3-پیشگیری از اعتیاد اجتماع محور. اکثر این برنامه های به معنای واقعی اجتماع محور نبوده اند.

نتیجه گیری: بررسی مداخلات اجتماع محور در ایران نشان می­دهد که بر خلاف بسیاری از کشورها، اکثر مداخلات اجتماع محور ارتقای سلامت در ایران در سطح کشوری پیشنهاد و انجام می شوند و با حمایت سازمانی زیادی مواجه هستند. گرچه بستر انجام این برنامه ها در ایران مهیاست اما به نظر می­رسد استفاده کافی از این فرصت­ها به عمل نیامده است.

دریافت: 1393/12/20 | پذیرش: 1393/12/20 | انتشار: 1393/12/20