دوره 12، شماره 3 - ( 10-1393 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 79-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahaei Z, Ghofranipour F, Morowatisharifabad M A, Mohammadi E. Psychometric properties of a protection motivation theory questionnaire used for cancer early detection. sjsph 2015; 12 (3) :69-79
رهایی زهره، غفرانی پور فضل ا...، مروتی شریف آباد محمدعلی، محمدی عیسی. خصوصیات روان سنجی پرسشنامه نظریه انگیزش محافظت در زمینه کشف زودرس علایم سرطان. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1393; 12 (3) :69-79

1- دانشجوی دوره دکتری، گروه آموزش بهداشت، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشیار، گروه آموزش بهداشت، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس ، ghofranipour@modares.ac.ir
3- دانشیار، گروه آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
4- دانشیار، گروه پرستاری، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس

زمینه و هدف: سرطان سومین عامل مرگ در ایران است که سالانه باعث فوت بیش از 30000 نفر می شود. تئوری انگیزش محافظت یک چارچوب مفید برای پیشگویی و مداخله در رفتارهای مرتبط با پیشگیری و کشف زودرس سرطان است. با توجه به فقدان نسخه فارسی روا و پایا پرسشنامه نظریه انگیزش محافظت در زمینه کشف زودرس علائم سرطان، این مطالعه با هدف روان سنجی این پرسشنامه در مردم شهر یزد انجام شد.

روش کار: در این مطالعه مقطعی پس از طراحی پرسشنامه با بهره گیری از الگوهای مشابه، روایی آن به روشهای روایی صوری و محتوایی و پایایی آن به روش همسانی درونی و بازآزمایی تعیین شد. نهایتاً ابزار مذکور با استفاده از نرم افزار ایموس نسخه 21 مورد تحلیل عامل تأییدی قرار گرفت.

نتایج: مقدار CVR برای تمامی آیتم های پرسشنامه برابر یک و مقدار CVI بین 1-97/0 بدست آمد. ICC و ضریب آلفای کرونباخ برای سازه های پرسشنامه به ترتیب بین 98/0-71/0 و 93/0-65/0 متغیر بود. هم چنین نتایج تحلیل عامل تأییدی نشان داد که ابزار مورد نظر در جامعه ایران برازش دارد.

نتیجه گیری: نسخه فارسی پرسشنامه نظریه انگیزش محافظت در زمینه کشف زودرس علائم سرطان دارای روایی و پایایی مناسب بوده و قابل استفاده در پژوهشهای مشابه است.

دریافت: 1393/11/28 | پذیرش: 1393/11/28 | انتشار: 1393/11/28